BWI: Bedrijfswiskunde en Informatica

Door Theo Peek

Algemeen

BWI: Bedrijfswiskunde en InformaticaDe studie BWI wordt gegeven aan de Faculteit der Exacte Wetenschappen van de Vrije Universiteit, Amsterdam. De studie is erop gericht om wiskunde en informatica toe te passen op praktische bedrijfskundige problemen.

Het logo van BWI is een driehoek, waarin BWI het midden van de drie vakgebieden bedrijfskunde, wiskunde en informatica voostelt. Studenten worden opgeleid tot academische professionals.

Belangrijke onderdelen van de studie zijn de Bedrijfscase, het BWI-Werkstuk en de afstudeerstage.

Bedrijfscase

De bedrijfscase is tegenwoordig de afsluiting van de Bachelorsfase en is een project, waarin een groep van ongeveer zes studenten een actueel bedrijfsprobleem oplossen. Mijn bedrijfscase vond plaats in het Contact Center van de Fortis Bank (tegenwoordig ABN AMRO) in 2001. Het project besloeg drie fases:

  1. Bepalen van het minimale aantal agenten in elk half uur van de week;
  2. Bepalen van shifts (werkperiodes);
  3. Bepalen van contracten.

Op deze manier kwamen aanbevelingen tot stand om mensen in een ideale mix van contracten aan te nemen.

BWI-Werkstuk

Het BWI-Werkstuk is de afsluiting van de studie vlak voor de afstudeerstage. Mijn werkstuk getiteld Using XML in Call Centers won in 2003 de BWI-Scriptieprijs voor het beste werkstuk van dat jaar.

Afstudeerstage

De studie wordt afgesloten met een stage bij een bedrijf. Bij zibb.nl, destijds een van de belangrijkste websites van Reed Business, heb ik in 2003 onderzoek gedaan naar online scans en benchmarks voor ondernemers in het MKB.

Zie verder: de officiële website van BWI.